25. juni 2018

La ferie være ferie - her er fem tips

La ferie være ferie - her er fem tips

Synes du det er vanskelig å legge jobben til side når du egentlig har ferie? Det er det flere som gjør. Her har du fem tips til hvordan legge fra seg jobben i ferien.

Kun nærmere halvparten av arbeidstakere på landsbasis sier at de klarer å legge bort jobben i ferien, og 20 prosent sjekker jobbmailen daglig eller oftere viser en undersøkelse i Karrierestart.no i 2018.

Tallene er høye, og det å koble av i ferien burde vært en større prioritering hos mange. Ikke bare for å slappe helt av, men også for å hvile hjerne og øyne fra skjermbruk. Det blå lyset i telefonen, datamaskinen og TV-en gjør at søvnkvaliteten synker, har psykolog Bente Arntzen uttalt i Lederne.no i forbindelse med konsekvenser ved å alltid være «pålogget».

Gjør deg selv og de rundt deg en tjeneste 

Med få grep er det mulig å legge fra seg jobben når ferien melder sin ankomst. Vi håper følgende tips kan bidra til at du klarer å fokusere på ferien fremfor jobben i sommer. La jobb være jobb og ferie være ferie, og nyt sommeren med god samvittighet. Det vil også de du eventuelt reiser på ferie sammen med sette pris på. 

 1. Planlegging er nøkkelen. Å forberede kollegaene dine på at du blir fraværende en periode er essensielt for å kunne slappe av når du er på ferie. Lag en plan på hva som skal gjøres, og fordel eventuelle arbeidsoppgaver på kollegaene som er på arbeidsplassen i perioden du ikke er tilstede. Dersom mesteparten er avtalt på forhånd, unngår du å måtte bli kontaktet grunnet uklarheter. Fullfør det mest nødvendige av arbeid før du tar ferie slik at minst mulig lar vente på seg til over ferien.
 1. Automatisk svar på mail. På jobbmailen kan du velge å sende alle avsendere av innkommende e-poster et automatisk svar. Her har du muligheten til å informere de som kontakter deg om at du er på ferie og ikke er tilgjengelig før en bestemt dato. Derfor trenger du verken stresse over å sjekke e-posten eller å svare.
   
 2. Slå av varslinger på telefonen. Går du inn på varselinnstillinger på telefonen din, har du muligheten til å velge hvilke applikasjoner du skal få varslinger fra. Da kan du velge bort de unødvendige applikasjonene som stjeler verdifull tid du kunne brukt på andre ting. Å unngå å sjekke telefonen hver gang det tikker inn et varsel, gir mer fokus til å slappe av eller sikre kvalitetstid med de du er glad i.
   
 3. Skal du på utenlandsferie? La PC-en ligge hjemme. Tar du med deg PC eller nettbrett på ferien er sjansen større for at du bruker tid foran skjermen og på jobb-relaterte oppgaver. Sannsynligvis klarer du å glemme jobben og legge den til side mens du nyter late dager på en hvit sandstrand i Sør-Europa, når du lar de elektroniske verktøyene bli igjen hjemme.
   
 4. Nyt livet uten bekymringer. Ferien er til for at du skal bruke tid på deg selv og gjøre aktiviteter som får deg til å slappe av, ha kvalitetstid med familien eller sosialisere deg med venner. Det viktigste er at du kobler av fra hverdagslivet og fokuserer på de tingene i livet som gjør deg glad. Da vil motivasjonen og arbeidsgleden være sikret når du returnerer til hverdagen, og skal møte arbeidslivet igjen etter ferien.

Les også: Ny undersøkelse: Fire av ti ledere jobber i ferien

Følg oss på sosiale medier for aller siste nytt og informasjon om kommende arrangementer