27. mars 2018

Primadonna-guide: Bli en mester til å lede ulike typer

 Primadonna-guide: Bli en mester til å lede ulike typer

EGN har snakket med Helle Hein, dansk forsker og forfatter av boken Primadonnaledelse. En bok som tar for seg de ulike mennesketypene som du finner på en arbeidsplass, og hvordan du som leder skal håndtere dem – særlig i forhold til medarbeidersamtaler. 

Du kjenner de.

Typen som hele tiden krever klare mål.
Typen som må prestere og konkurrerer gjerne med andre.
Typen som kun sitter foran pc-skjermen og jobber i fred.
Typen som har tid til både jobb og kos.
Typen som kommer kl. 08 og går kl. 16. Presis.

Hvis du som leder nå sitter og gjenkjenner mennesketypene blant dine medarbeidere er du på god vei til å skape synenergi i avdelingen. Men det krever også at du forstå hvorfor de agerer som de gjør. For primadonnaene er absolutt ikke stille når de er utilfredse og det er en grunn til at lønnsmottaker går nøyaktig klokken 16. 

EGN har snakket med Helle Hein, forsker og forfatter av boken Primadonnaledelse, om arketypene, og hvordan du som leder kan håndterer dem.

Møt: Primadonnaen, den ekstroverte prestasjonssøkeren, den introverte prestasjonssøkeren, pragmatikeren og lønnsmottakeren.

 

Primadonnaen

bilde til tekst primadonna.jpg

Helle Hein utviklet sin ledelsesteori med Det Kongelige Teater i Danmark som case. Her observerte hun hvordan visse kunstnere alltid ble betraktet som hysteriske av ledelsen. I virkeligheten var de slettes ikke det - de arbeidet kun for noe større.

Derfor kan du også finne dine typiske primadonnaer i spesialistene.

Primadonnaen er drevet av en høyere sak, og som leder skal man forstå at alminnelig målsetning og belønning slettes ikke er det som driver primadonnaen - faktisk vil de kunne bli irritert og vende seg mot deg.

Selv om de kan være utfordrende, så husk at primadonnaen er den billigste arbeidskraften du støter på.

Det verste man kan gjøre mot en primadonna er å "micro-manage". For dem vil det bli betraktet som mistillit. For primadonnaen streber allerede etter den beste standard og kan ikke levere mer enn de allerede gjør - og det er faktisk ofte mer enn nok.

Beste råd til å lede en primadonna: 
Gi han eller henne frihet og faglig autonomi og ha forståelse for at de gjør deres absolutt beste – og de er nok de beste til det de gjør. Vær dog oppmerksom på at de har en tendens til å selv definere de viktigste oppgavene og nedprioritere de som ikke oppfattes som like viktig.

Gi de derfor frihet under ansvar. Se om du kan sette de oppgavene som oppleves som «mindre viktig» i et større bilde. La de se helheten. Skjerm dem fra alt av Excel – ark, administrasjon og andre – i deres øyne – likegyldigheter som stjeler fokus fra det viktige arbeidet.

Spør deg selv, om han eller hun bruker tiden fornuftig? Hvis din primadonna-medarbeider er irritert og frustrert, ja, så er det ingen tvil. Det kan da vært lurt å vurdere om ikke primadonnaen bør ha en medhjelper som kan ta seg av de oppgavene som anses som kjedelig og uvesentlig.

Husk, selv om de kan være utfordrende så er de den billigste arbeidskraften da de gir alt når de får lov til å gjøre det de er gode på.

Husk til medarbeidersamtalen
Lytt til dem. Hvis de ikke føler at de bruker tiden fornuftig så er det viktig å ta en samtale med fokus på hva som skal til for å endre på dette synet. I tillegg vis hvordan de kjedelige oppgavene kan gjøres morsomme og bestikk dem eventuelt med mer frihet.

Prestasjonssøkeren - den ekstroverte

bildetekkstprimadonna2.jpg

Prestasjonssøkere elsker å prestere på et høyt nivå og når de lykkes får de et kick – en ekstrem lykkefølelse. Denne lykkefølelsen er dog kortvarig, men til gjengjeld vanedannende. Det betyr at den ekstroverte prestasjonssøker har stadig behov for å få et kick for å prestere videre.

Noen ekstroverte prestasjonssøkeren kan av andre medarbeidere oppleves som irriterende da de konstant konkurrerer og er typene som setter seg selv i fokus. I virkeligheten betyr denne selvpromoteringen at de har behov for ros. Anerkjennelse. Og mer ros.

Her handler det om klassisk målsetningsteori

For prestasjonssøkeren skaper resultater, og mange, men har også bruk for tydelige mål og belønninger når de leverer.

Beste råd til å lede den ekstroverte prestasjonssøkeren.
Her handler det om klassisk målsetningsteori. Du skal sette mål, så de når deres belønning i etapper. Men husk at den ekstroverte prestasjonssøkeren konkurrerer med alt og alle, og derfor skal målene bli gravis mer ambisiøse.

I motsetning til primadonnaen hvor du kan være sikker på at det ender med misnøye, er KPIer en riktig god løsning for den ekstroverte prestasjonssøkeren, som på den måten enkelt kan se fremdrift.

For å unngå den til tider ulidelige selvpromoteringen, sørg for å rose dem, involver dem og belønn dem når det går den riktige veien. Så vil du oppleve at de er ytterst enkle å lede.

Husk til medarbeidersamtalen
Involver dem, sett nye ambisiøse mål. Og for all del, ikke glem å gi ros!

Prestasjonssøkeren - den introverte

bildetekkstprimadonna3.jpg

Nå trodde du kanskje at du hadde styr på prestasjonssøkeren. Tro om igjen. La oss se nærmere på den den introverte prestasjonssøkeren. En ganske annerledes type på avgjørende punkter som at KPIer og ros oppleves som noe demotiverende. I motsetning til den ekstroverte typen. Du kan oppleve å få samme reaksjon som minner om en primadonna, irritasjon og frustrasjon.

For den introverte prestasjonssøkeren reagerer ikke på ros for rosen skyld, for han eller henne handler det om prosessen og de konkurrerer kun med seg selv.

Ofte sitter den introverte prestasjonssøkeren med kompliserte oppgaver men de elsker det og derfor vil du se dem ta lunsjen foran pcen. Du vil også legge merke til at de sjeldent lystrer når pragmatikeren (som du får lese mer om senere i artikkelen) nok en gang kommer med kake eller vil snakke om ikke – jobb relaterte saker.

Les også: Eksperter: Vær en autentisk leder!

Det handler dog ikke om at den introverte prestasjonssøkeren ikke er sosial. Han eller hun har kun behov for å få det kicket som de får når de har løst en utfordrende oppgave. Unødvendige forstyrrelser gjør derfor at det tar lenger tid å få dette kicket. Kort sagt – hver ting til sin tid og det betyr at det ikke alltid er rom for kake og små snakk.

Beste råd til å lede den introverte prestasjonssøkeren
Ofte vil du se den introverte prestasjonssøkeren gjøre en del ikke relevante oppgaver før de går i gang. For andre kan dette oppleves som avsporing og dermed frustrerende. Det som er viktig som leder er at du lar de gjøre dette. For når de først setter i gang, arbeider de meget effektivt og ikke minst mer presist enn mange andre på arbeidsplassen.

Si det som det er, ja-hat og positiv feedback preller av dem.

Vurder om du bør gi din introverte prestasjonssøker sitt eget kontor eller et par dager med hjemmekontor, så han eller hun har mulighet til å fordype seg uten å bli forstyrret. Du vil da kunne oppleve at de selv oppsøker det sosiale og du slipper å måtte forklare ovenfor de andre at deres introverte prestasjonssøker ikke er asosial, men kun konsentrert.

Husk til medarbeidersamtalen
Si det som det er, ja-hat og positiv feedback preller av dem. Anerkjenn dem - men kun når de har knekt en utfordrende kode. Og gi dem ro.

Pragmatikeren

bildetekkstprimadonna4.jpg

Balanse er alt for pragmatikeren. Selv om de er pliktoppfyllende og har rikelig med faglig stolthet trives de ikke når sjefen nok engang ber dem om å jobbe overtid. Eller at de ikke kan ta ut de ferieukene som er planlagt med familien.

Pragmatikeren er den som nevner at lunsjpausen faktisk er på 30.minutter og 31. De henger seg opp i prosedyrer, og regler er slettes ikke til for å brytes.

Det er ikke fordi de ikke vil arbeide eller er «late». De er flittige når de først setter i gang - men hjemmelivet er viktig og på arbeidsplassen skal det være plass til litt «hygge». Dette da det er viktig del av balansen. Privatliv og arbeidsliv skal være likt fordelt på hver vektskål.

De gjør det ikke for å bli populære eller unngår å gjøre jobben sin, men de vet at de har gjort det arbeidet de er blitt bedt om.

Pragmatikeren streber etter å gjøre et godt stykke arbeid innenfor de rammene de har fått. Derfor er det også de som byr på kake. Noe som det den introverte prestasjonssøkeren anser som unødvendig støy.

De gjør det ikke for å bli populære eller for å unngå å gjøre jobben. Men de vet at de har gjort det arbeidet de er blitt bedt om og da er det rom for litt «kos».

Beste råd til å lede pragmatikeren
Hvis en pragmatiker opplever at det ikke er en balanse mellom privat- og arbeidsliv blir de stresset. Pragmatikeren er pliktoppfyllende og går på jobb for å utføre et godt stykke arbeid, men trives sjeldent når arbeidsmengden blir for stor.

Gir du dem samme frihet som primadonnaen og prestasjonssøkeren vil de ikke vite hvor grensen går. De er enormt pliktoppfyllende og må ha grenser å forholde seg til.  

Les også: Sånn leder du oppad, nedad, utad og på tvers

For at pragmatikeren skal trives skal du derfor gi han eller hun klare rammer og unngå at de skal jobbe over - de får deres energi fra fritiden og privatlivet som jo gagner arbeidsplassen. Samtidig har de behov for hyppig feedback så de vet at de er på rett spor.

Husk til medarbeidersamtalen
Legg vekt på sandwichmodellen når det gjelder feedback. Start positivt og sett klare rammer for hva du forventer av dem. Her må man være tydelig.

Lønnsmottakeren

bildetekkstprimadonna5.jpg

Lønnsmottakeren går på arbeid for å få et kick i fritiden. For dem er jobben en straff som man må godta fra klokken 8 til 16. Du kan derfor forvente at disse går nøyaktig på slaget.

For lønnsmottakeren er det kun en rasjonell måte å forholde seg til arbeidet på og det er å få mest mulig ut av det.  

Derfor ønsker de å maksimere deres utbytte, mens de leverer minst mulig - så energien kan reserveres til fritiden. Joda, lønnsmottakeren arbeider, men det er ikke der de finner deres motivasjon. Og hvorfor det, mon tro?

Selv om de ekte lønnsmottakere finnes, dekker lønnsmottakeratferd ofte over noe annet og er dermed mer enn en atferdskategori enn en reel arketype. For bak det litt lumske og små bitre ytre sitter ofte en liten primadonna eller prestasjonssøker som har ikke fått nok slag i dere karriere da de ikke har blitt ledet på den rette måten.

Er du en leder som forstår hvordan lede primadonnaen og prestasjonssøkeren, kan du også lede den som har gått undercover.

Nå kan de ikke finne veien ut og derfor sitter de og teller ned til de får sin «frihet», og kanskje også bruke fritiden på noe som gjør at de føler seg verdsatt.

Beste råd til å lede lønnsmottakeren
Legg merke til de historiene kollegaene forteller om din lønnsmottaker–medarbeider og still spørsmål. Ofte vil du oppdage at de for noen år tilbake har vært ytterst ambisiøse og dyktige medarbeidere. Det er her du skal ta tak.

Husk til medarbeidersamtalen
Her er det mer enn kun ett råd - faktisk kan medarbeidersamtalen vise seg å være ganske avgjørende hvis du klarer å slå hull på lønnsmottakerens overflate. Si til dem at det er blitt bemerket at de virker demotiverende eller lei og spør hva du kan gjøre for å endre det.

Ha i bakhodet at det alltid kan være ting i privatlivet som spiller inn som man ikke selv er herre over. Dersom det ikke er der problemet ligger, insister på å finne en løsning slik at de finner igjen gleden i deres arbeid.

Les også: Slik motiverer du dine medarbeidere

Er du en leder som forstår hvordan du skal lede primadonnaen og prestasjonssøker, kan du også lede han eller hun som har gått undercover.

De trenger kun litt motivasjon som dytter de i riktig retning. Om det er i form av belønning, klare mål, eller mer utfordrende arbeidsoppgaver. Og er de en virkelig lønnsmottaker, så la de gå klokken 16.

 

 

Følg oss på sosiale medier for aller siste nytt og informasjon om kommende arrangementer